Make Me Stronger | Krachttraining voor vrouwen
Sophie
10/24/2023

Moet je krachttraining combineren met cardio?

10/24/2023

Fietsen, hardlopen, zwemmen, de crosstrainer… allerlei vormen van cardio waarvan men denkt dat ze een vereiste zijn voor vetverlies en/of spieropbouw. Cardio is uiteraard goed voor je hart en algehele gezondheid. Maar voor vetverlies en het aanmaken van spiermassa is het niet nodig.

Wanneer je vet wilt verliezen, moet je in een energietekort verkeren (er moet minder energie binnen komen dan eruit gaat). Dit kan je bereiken door minder energie te consumeren (minder te eten) dan je dagelijks verbruikt. Om dit energietekort te vergroten, kan cardio ingeschakeld worden als extra tool. Maar als jij dus een eetpatroon hebt waarmee je in een energietekort verkeert (én waar jij je makkelijk aan kunt houden), hoef je niet aan cardio te doen.

Maar dat is niet de enige reden om geen cardio te doen. Wanneer je naast je reguliere krachttraining schema’s ook nog eens meerdere keren per week intensieve interval cardio trainingen doet, wordt het herstel van je krachttraining belemmerd. Je spierweefsel kan niet tegelijk uitblinken in krachtsport adapties én duursport adapties. De effecten van deze twee sporten staan lijnrecht tegenover elkaar (ook wel het intereference effect genoemd), wat kan zorgen voor verlaagde krachttoename en spiergroei.

Net als dat het zeer lastig gaat worden om een racewagen te maken die weinig brandstof gebruikt, is het voor je lichaam lastig om je weefsel goed te maken voor zowel kracht als uithoudingsvermogen. 

Wanneer je iedere week een lekkere wandeling in het bos gaat maken, uurtje fietst of wat baantjes zwemt, is er niks aan de hand. Zo’n vorm van steady state cardio kan je zelfs zien als actief herstel en is bovendien goed voor de gezondheid van je hart. Maar als je voor of na je krachttraining standaard nog intensief op de crosstrainer of stairmaster gaat staan voor een interval training, ben je je proces van spiergroei wel degelijk aan het saboteren.

Als je graag cardio wilt doen, raad ik aan om dit op een aparte dag te doen. Dus niet op een dag waarop je ook al je krachttraining doet. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om nog een extra dag naar de sportschool te gaan, dan kun je het beste een half uurtje rustige cardio doen na de krachttraining. Als je dit voor je training doet, wordt je werkcapaciteit tijdens de krachttraining flink belemmerd.

Dus: cardio is goed voor onder andere de gezondheid van je hart, maar voor vetverlies en spieropbouw is het niet nodig. Wil jij toch graag elke week een beetje krachttraining én cardio doen maar vind je het nog lastig om dit te combineren? Dan biedt de online coaching van Make Me Stronger de oplossing. In de digitale intake kan jij al je wensen aangeven. Dan pak ik hier je krachttraining schema’s zo goed mogelijk op aan. Nieuwsgierig? Klik dan op onderstaande button.

Reacties