Make Me Stronger | Krachttraining voor vrouwen
Sophie
10/24/2023

4 redenen waarom krachttraining goed is voor vrouwen

10/24/2023

Waarom zou je als vrouw met krachttraining willen beginnen?

Je kent ze vast wel, de grote gespierde mannen die aan zware krachttraining doen in de sportschool. Dus wanneer je als vrouw aan krachttraining doet, zal je vast ook mega breed worden… toch?

Fout! Vrouwen en mannen verschillen daarvoor toch te veel van elkaar.

Neem testosteron, het mannelijke geslachtshormoon. Hoe meer testosteron je hebt, hoe mannelijker je bent. Mannen met veel testosteron hebben over het algemeen een hoekiger gezicht, meer lichaamsbeharing, een zwaardere stem en een verhoogde spierontwikkeling.

Ook vrouwen hebben testosteron in hun lichaam, er wordt een klein deel aangemaakt in de eierstokken en bijnieren. Maar, let op: een klein deel! Normale testosteronwaardes voor mannen zijn 300-1000 ng/dL en voor vrouwen 15-70 ng/dL (ng/dL = nanogram per deciliter bloed). Een man met lage waardes heeft dus nog steeds meer dan 4 keer meer testosteron dan een vrouw met hoge waardes.

Vrouwen kunnen zeker gespierder worden maar het is vrijwel onmogelijk om (op natuurlijke wijze) ineens extreem veel spiermassa te ontwikkelen. Je zal met een paar krachttraining sessies per week dus zeker niet veranderen in de Hulk!

Eigenlijk biedt krachttraining voor vrouwen met name veel voordelen. Ik heb er 4 voor je op een rijtje gezet:

Krachttraining kan je vrouwelijke vormen versterken

Met een goed trainingsschema kan je de lichaamsdelen die jij graag wilt shapen namelijk heel specifiek aanspreken. De vollere, rondere billen die op je verlanglijstje staan? Die kan je doormiddel van krachttraining dus gewoon creëren!

Krachttraining kan zorgen voor een lager vetpercentage

Daarnaast kan krachttraining ook nog zorgen voor een lager vetpercentage (hallo strakke buik met licht zichtbare lijnen!). Wanneer je meer spiermassa hebt, wordt je dagelijkse energieverbruik verhoogd. En wanneer je meer energie verbruikt dan dat er binnenkomt (uit voeding), val je af!

Krachttraining kan je gezondheid verbeteren

Maar ook je gezondheid heeft baat bij krachttraining. Botdichtheid neemt bijvoorbeeld toe, hierdoor kan osteoporose voorkomen worden. Het zorgt voor een lagere bloeddruk, betere insulinegevoeligheid en een betere slaapkwaliteit.

Krachttraining kan je zelfvertrouwen vergroten

Naast alle voordelen voor je lichaam, zijn mentale aspecten ook zeker het benoemen waard. Krachttraining heeft een enorme impact op je zelfvertrouwen en zelfbeeld. Ja, in het begin kan het heel eng zijn om het krachthonk in te stappen maar als je doorzet, zal het steeds makkelijker (en leuker!) worden. Wanneer je deze angsten overwint, zal je merken dat je zelfvertrouwen een boost krijgt. Iedereen moet ergens beginnen!

Ook het tillen van gewicht kan voor een toename aan zelfvertrouwen. In eerste instantie zou het niet eens in je opgekomen zijn dat je ooit 100 kilo van de grond zou tillen. Als dat na een paar maanden wél lukt, geeft dat natuurlijk een enorme kick!

Concluderend is krachttraining dus zeker wel geschikt voor vrouwen. Vind jij het nog wel een beetje lastig om de stap richting het krachthonk te wagen? Laat mij je dan helpen! Met de online coaching van Make Me Stronger krijg je voor slechts €37,50 per maand een trainingsschema op maat, macronutriënten advies én we hebben iedere maand contact per mail voor al je vragen. Interesse? Klik dan op onderstaande button!

Reacties