Positive Vibes Only: Omgaan met tegenslagen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Positive Vibes Only

Je hebt een vreselijke rot dag gehad op je werk. Alles wat er fout kon gaan, ging fout en als je thuis komt wil je eigenlijk maar 1 ding: snaaien. Je weet heel goed dat dit absoluut niet bij gaat dragen bij het behalen van je doelen maar ach… na een dag als deze mag je gewoon. Al het eten geeft je vervolgens heel even een gevoel van rust in je hoofd maar als je eenmaal klaar (en kotsmisselijk) bent, voel je je eigenlijk helemaal niet meer zo prettig. Was dit echt nodig? 

Misschien dat bovenstaande situatie je bekend in de oren klinkt. Of misschien kan je je een situatie voor de geest halen die er enigszins op lijkt. Wat ik er in ieder geval over kan zeggen, is dat het normaal is. Iedereen heeft rot dagen en iedereen doet wel eens dingen waar hij of zij later spijt van krijgt. De kunst zit hem er alleen in hoe je er achteraf mee omgaat. En hoe je in het vervolg zal handelen wanneer je weer in zo’n situatie terecht komt.

Eigenlijk is het sleutelwoord wat dit betreft POSITIVITEIT. Veel mensen hebben nadat ze een ‘fout’ hebben gemaakt vaak de neiging om in een negatieve spiraal te blijven hangen. Denk: ‘ik ben nu toch al de fout in gegaan dus kan net zo goed blijven eten’ of juist ‘shit shit shit nu moet ik alles compenseren dus eet morgen maar gewoon 700 kcal ter compensatie’.

Wat je veel beter kunt doen, is jezelf focussen op het positieve. Wanneer je positieve emoties ervaart, zullen je lichaam en geest namelijk meer mogelijkheden gaan zien in de acties die je kunt ondernemen. Je stelt jezelf open voor nieuwe dingen en gaat zien dat er verschillende manieren zijn waarop je met situaties om kunt gaan. Ook zorgt het ervoor dat je er sneller bovenop komt wanneer je opnieuw negatieve emoties ervaart. Je weerbaarheid wordt vergroot.

Maar hoe dan?

Naar mijn mening zijn er 2 dingen die het beste helpen, wil je je week met een positieve mindset voortzetten: voor jezelf nagaan wat je die dag/hele week wél goed hebt gedaan (schrijf dit eventueel voor jezelf op, meteen een goede manier om je gedachten te ordenen) en vaststellen wat het eerstvolgende goede is wat je kunt doen om jezelf beter te voelen. Enkele voorbeelden:

  1. Honger jezelf NIET uit. Houd je de rest van de dag aan de maaltijden die je ingepland had staan en ga ook niet de dag erop onnodig weinig eten. Houd je aan je normale budget en zorg ervoor dat je op die manier weer in de juiste flow terecht komt.
  2. Ga NIET naar de gym voor eindeloze en slopende cardio ter compensatie. Ga liever naar de gym voor een goede krachttraining sessie. Iets waar je (hopelijk) een stuk blijer van wordt!
  3. Focus jezelf op een goede planning voor de komende paar dagen. Wanneer wil je gaan trainen en wat ga je deze week eten (dit kan je alvast invoeren in MyFitnessPal en je zou eventueel ook al wat maaltijden voor kunnen bereiden)? Een veel betere insteek dan de ‘fuck it, ik kap ermee want het is nu toch al mislukt’ mindset.
Heb jij de afgelopen week met een situatie als deze te maken gehad? Mail het me en dan hebben we het erover!

 

Andere gerelateerde berichten