Mijn hele fitness journey (2014-nu). Vallen, opstaan, leren en doorgroeien.

Facebook
Twitter
LinkedIn

In mijn Instagram Story heb je het vandaag misschien al voorbij zien komen: meerdere foto’s van mezelf maar dan telkens in een andere shape en size. Mijn globale verhaal heb ik al meerdere keren gedeeld op verschillende blogs en sites (van Duracell konijn dat vooraan in de groepsles zaal stond, tot BBG girl, tot PBP’er, tot nitwit bikini atleet etc etc etc.). Huidige blogpost zal ook dit stappenplan volgen, maar ik wil me dit keer specifieker richten op de precieze veranderingen die mijn lichaam ondergaan heeft en waarom dit gebeurt is. Geen idee wat ik hier mee bedoel? Gewoon verder lezen, dan begrijp je me vanzelf.

Geen plan, geen resultaat

Ik wil graag beginnen met onderstaande foto. Genomen ergens in juni 2014 in de Whitsundays, Australië. Mijn Instagram account bestond al onder de naam @sophealthy, en ik bezocht iedere dag van de week de Les Mills groepslessen in de gym van de universiteit. Ik was niet overweight, had genoeg energie, trainde daarom ook graag maar zag weinig tot geen resultaat. De reden waarom was vrij simpel: ik had geen plan. Deed van alles maar wist niet precies waar ik nou echt mee bezig was. If that makes any sense.

Squat jumps en ‘gewoond gezond’ eten

Een dergelijk plan dacht ik een maand later te vinden in de Bikini Body Guides (BBG) van Kayla Itsines. Voor de mensen die dit niet kennen: BBG bevat een heleboel High Intensity Interval Training (HIIT) workouts waarbij je voor 4x 7 minuten in rap tempo allerlei oefeningen uitvoert (met bodyweight of zeer lichte gewichtjes).

Als je naar de foto kijkt die bij dit tijdperk hoort, zie je ook wel dat mijn vet% hier omlaag is gegaan. Niet gek, want als je 7 dagen in de week als een kip zonder kop op squat jumps en mountain climbers aan het doen bent, verbruik je gewoon weer wat meer energie. Ik weet alleen nog goed dat Laura me ooit na onze BBG workout vroeg, of ik nou eigenlijk ook al een sixpack had. Je zou verwachten van wel, want de BBG trainingen bevatten ook zeker buikspieroefeningen. Maar nee, die buikspieren had ik eigenlijk helemaal niet. Mijn benen waren dunner en taille smaller, maar mijn écht gewenste resultaat? Nee, dat was er niet. Best frustrerend eigenlijk vond ik. Dag in dag uit werkte ik me kapot in de sportschool en ik at gewoon gezond… ho wait…

… gewoon gezond. Got ya.

Want wat is ‘gewoon gezond’? In mijn ogen was ‘gewoon gezond’ iedere ochtend een bak havermout met een flinke eetlepel Calvé pindakaas, een stuk pure chocolade, schijfjes banaan en dadels. Tussendoor een Quest bar, want iedereen op Instagram at die en in de avond een grote bak couscous met feta, zongedroogde tomaatjes en hummus. Allemaal goede producten toch?

De waarheid hierachter leerde ik tijdens het volgende tijdperk, dat van Personal Body Plan.

De energiebalans, koolhydraten, vetten en eiwitten

Personal Body Plan was best een grote stap voor mij. In het begin durfde ik niemand zelfs te vertellen dat ik voor €80 in de maand een fitness programma ging volgen. Toch is PBP echt een van de belangrijkste punten in heel mijn fitness journey. Tijdens PBP leerde ik namelijk dat voeding een enorm belangrijk onderdeel is van je proces. Natuurlijk zijn havermout en pindakaas prima producten, maar je moet ze in context plaatsen. Passen al die producten binnen jouw dagelijkse energiebehoefte? En eet je naast al die koolhydraatrijke producten (havermout, banaan, dadels, couscous) ook voldoende eiwitten?

Als je naar mijn PBP periode foto’s kijkt, zie je wel zeker dat ik enorm ben afgevallen in die tijd. Ik had gekozen voor spieropbouw en at rond de 2000 kcal op een dag, maar ben juist veel vet verloren. Hieruit zou je al kunnen concluderen dat ik voorheen (toen ik maar wat deed) echt veel en veel meer at dan nodig was.

Wel moet ik zeggen dat ik aan het einde van mijn PBP niet mega happy was. Ik vond mezelf mager en niet vrouwelijk. Waar bleven die mooie gespierde vormen van vrouwelijke atleten die ik online altijd voorbij zag komen?

Bikini Fitness

Na een heftige periode op emotioneel gebied, heb ik mijn verstand op 0 gezet en een bikini fitness coach gemaild. Ook al vonden de meeste mensen het raar of overdreven, ik wilde graag een fysiek zoals een bikini fitness atleet. Destijds was Nikki Blackketter (die toen nog wedstrijden draaide in de NPC) mijn absolute voorbeeld.

Hieronder zie je verschillende foto’s naar aanleiding tot mijn eerste wedstrijd op 13 maart. We zijn begonnen met een ‘bulk’ (lees: zeer licht overschot) die liep van oktober tot begin december en zijn vanaf daar overgeschakeld naar een cut.

Ik heb even terug gezocht in oude documenten en terug gevonden dat ik tijdens mijn bulk rond de 2200 kcal at. Aan het begin van mijn cut in december 1925. In begin januari waren dit 1625 kcal en eind januari 1591. Midden februari zat ik op 1418 kcal. Dit is zo gebleven tot 13 maart. Na 13 maart ben ik tot 27 maart (de dag van de Open Rotterdamse) op de 1403 blijven hangen. Na de OR en tot het NK (deze periode besloeg een maand) zat ik eerst op 1655 maar heb op een gegeven moment aangegeven dat ik echt meer moest eten. Daarom is alles opgeschroefd naar 1862 kcal met 1187 in peak week.

Als ik naar mijn foto’s kijk was een agressief tekort als dat nooit nodig geweest. Al aan het begin van mijn cut (toen ik rond de 1800/1900 kcal zat), werd ik al snel droger. Wat mij doet aannemen dat ik een non adaptief metabolisme heb en dus al snel afval in een zeer klein tekort. Als ik voor langere tijd op dit hogere budget was blijven zitten, was ik minder mager geweest en had ik meer spiermassa overgehouden. En dan heb ik het nog niet eens over mijn gezondheid die een flinke klap gehad heeft (ik ben écht écht écht heel erg ziek geweest voor dik 2 weken in februari 2016). Maar dat is voor nu een ander verhaal. Dit zie ik nu als een zere goede les voor mijn huidige prep.

Intuïtie eten wanneer je intuïtie alleen maar FOOD FOOD FOOOOD roept

Na mijn wedstrijd was ik mentaal uitgeblust. Vanaf PBP in mei 2015 tot eind april 2016 heb ik mijn macro’s constant getracked waarvan op het einde in een zeer agressief tekort. Ik had een break nodig. Een mentale break. Daarom besloot ik om MyFitnessPal volledig links te laten liggen en te gaan eten op intuïtie. Dit heb ik gedaan van mei 2016 tot april/mei 2017.

Maar ja, eten op intuïtie nadat je jezelf voor dik 4 maanden uitgehongerd hebt… is dat zo slim? Eigenlijk is het enige wat je intuïtie op zo’n moment vertelt is dat je moet eten om te overleven. En dat doe je dan ook. Meer dan nodig. En dan kom je aan in vet. In het begin was dit niet zo heel erg extreem maar naarmate de tijd vorderde zag je het wel erg goed terug. Ik ben er altijd zwaar bij blijven trainen en heb daarom ook genoeg spiermassa gewonnen, maar dit had ik ook kunnen doen in een overschot van 10% (hallo again non adaptief metabolisme waarmee ik al massa had kunnen winnen in een zeer klein energieoverschot).

Of ik er spijt van heb? Nee. 100% nee. Deze break heeft me goed gedaan en was precies wat ik nodig had. In mijn achterhoofd wist ik altijd dat ik over de wilskracht bezat om terug te raken in mijn gewenste shape.

En dat laatste is ook zeker gelukt.

Back in shape

Want ja, op een gegeven moment was ik er ook klaar mee jongens. Langzaam maar zeker ben ik mijn eten weer gaan tracken en zag weer wat voor enorme werking dit kan hebben op je lichaam. Zonder het tracken hield ik gewoon rekening met een juiste verhouding aan koolhydraten, vetten en eiwitten in mijn dieet, maar die energiebalans liet ik compleet links liggen. Alleen al door op een onderhoudsbudget te gaan tracken, begon mijn shape snel weer te verbeteren.

Zeker tijdens mijn vakantie in begin juli was ik erg tevreden met hoe ik ervoor stond. Een prima vet% (ik schat van rond de 17 a 18%) en goed zichtbare spiermassa. Iets wat ik buiten het wedstrijdseizoen graag weer terug zou willen zijn.

Terug het podium op

Maar mijn vakantieshape is geen bikini fitness shape. Daar ben ik momenteel hard voor aan het werken. Met de fouten van mijn eerste prep in het achterhoofd, ben ik begin augustus in mijn uppie weer begonnen. Ik weet dat ik echt niet mega diep hoef te gaan om droger te worden, dus ben in 2 maanden tijd maar 100 kcal gezakt (van 1900 naar 1800) en zoals het er nu uitziet ben ik ook niet van plan om dit nog veel verder te laten droppen de komende tijd (heb nog dik 2 maanden).

Ik zal gerust weer een heleboel leren, maar zoals jullie hopelijk uit mijn verhaal hierboven kunnen concluderen, is dat enkel iets positiefs.

 

 

Andere gerelateerde berichten