DRUK? GEEN EXCUUS! ZO BLIJVEN MOEDERS KELLY EN LIESJE FIT!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hoe kan je in hemelsnaam 5 dagen in de week sporten én je voeding netjes bijhouden wanneer je een druk gezinsleven hebt en doordeweeks van 8.00 tot 17.00 werkt? Dat is toch onmogelijk?

In mijn coaching zitten 2 vrouwen die het tegendeel bewijzen: Kelly en Liesje. Omdat ik merk dat er genoeg vrouwen zijn die er nog wél moeite mee hebben, besloot ik deze ervaringsdeskundigen uit te nodigen voor een trainingssessie. Wat is hun geheim?

Vooraf aan onze afspraak, had ik eigenlijk al een heleboel vragen in mijn hoofd maar gedurende de training beginnen we over het onderwerp te praten en blijkt al snel dat er maar één sleutelwoord is: PLANNEN.

Zowel op het gebied van voeding als op het gebied van trainen, kan het je enorm veel tijd schelen op van tevoren te bepalen hoe de week eruit gaat zien. Ja, je moet hier even wat energie in steken, maar gedurende de rest van de week win je hier ontzettend veel tijd mee.

Kelly en Liesje maken voor de hele week een planning van wat er precies gegeten gaat worden, en doen vervolgens alle boodschappen in 1x. Wanneer je iedere dag een kwartiertje boodschappen gaat doen, verlies je toch weer wat tijd en neemt dingen mee die je eigenlijk niet echt nodig hebt (bespaart dus ook geld wanneer je alles in 1x haalt!).

Kelly:

‘In het weekend maak ik veel gerechten klaar voor het avondeten en vries deze in, zoals spaghettisaus, soep, balletjes in tomatensaus etc. Mijn ontbijt, lunch en tussendoortjes maak ik op voorhand klaar om ’s morgens tijd te besparen. Alles wat ik eet, houd ik bij in MyFitnessPal. Dit zie ik niet als een belemmering want weet zo perfect wat mijn lichaam nodig heeft om spieropbouw te bevorderen. Daarnaast leer ik zo over de inhoud van de producten die ik eet.’

Liesje:

‘Ik doe 1x in de week boodschappen en dan bepaal ik wat we elke dag eten. Ik maak of zoek een leuk recept om mee te nemen als lunch naar mijn werk en voer dit allemaal in in MyFitnessPal.  Sinds ik mijn voeding track weet ik precies wat ik eet. De eerste paar keer dat ik ging tracken, moest ik echt even inkomen. Het kost wat inspanning om alles in te voeren in MFP maar na een weekje volhouden wist ik precies hoe het werkte. Eenmaal in de week (meestal de zaterdag) track ik mijn voeding niet, dan heb ik er gewoon even geen zin in. Moet kunnen! Op deze dag eet ik soms iets lekkers, ga ik op stap of heb ik een feestje’.

Maar hoe zit het dan met trainen? Hoe zet je jezelf ertoe om na een lange en drukke dag, thuis weer voor je kinderen te zorgen en dan ook nog te gaan trainen?

Kelly:

‘Ik zie het letten op mijn eten en 5x trainen per week niet als een belemmering in mijn leven: ik kan echt genieten van het trainen en zie het als mijn ‘me-time’. Ook als er dagen zijn waarop ik minder zin heb om te gaan, sleep ik mezelf er toch naartoe. Achteraf ben ik dan ook blij dat ik niet heb toegegeven aan die negatieve gedachte. Verder komt er wat trainen betreft trouwens nog even het keywoord terug: PLANNING! Ik heb vaste dagen/tijdstippen waarop ik train om een zekere structuur te behouden’.

 Liesje:

‘Mijn gouden tip voor het eten en trainen is plannen (in overleg met je partner) en het huishouden samen met je partner doen. Als je moeder bent, betekent dat niet dat je alleen voor de kinderen en het huishouden moet zorgen.

Natuurlijk zijn er wel eens momenten waarop ik geen zin heb om te trainen. Dan heb ik een drukke dag gehad of ben doodmoe omdat mijn kind in de peuterpuberteitsfase zit. Dan denk ik: ik kan een rustdag nemen (dat kan, want heb deze 2 a 3 per week), maar ik kan ook naar de gym gaan met als resultaat een blij gevoel omdat ik het toch maar weer even geflikt heb. Het is maar 1-1,5 uur op een dag van 24 uur! Sinds ik op mijn voeding let en 4-5 x in de week train, zie ik progressie. Ik zit lekker in mijn vel, voel me zekerder en ben tevreden over mijn lijf. Sporten maakt me vrolijk en dit heeft ook weer een positief effect op mijn gezin…dus voor mij een win-win situatie :-)’. 

Samengevat mag ik denk ik best wel stellen dat Kelly en Liesje vrouwen zijn die hun eigen welzijn, ondanks hun drukke levens, nog voorop durven te zetten. Verantwoord eten en 4 a 5 dagen in de week trainen maakt hun gelukkig. En als iets jou echt gelukkig maakt, moet je het jezelf gunnen om dit tenblijven doen. Wat hun hier zeer zeker bij helpt, is het goed op orde hebben van hun zaakjes. Een structuur. Die structuur heb je misschien niet binnen een dag te pakken maar als je even doorzet, vind je vanzelf een manier die werkt binnen jouw huidige leven.

Hieronder nog een volledige samenvatting van een dag uit het leven van deze kanjers. Extra bewijs dat niets onmogelijk is!

Kelly

 6.00 Opstaan! Douchen, lunchpakketten klaarmaken voor mijn 2 meiden en man.

6.30 Ontbijt + vitamine d capsules. Mijn ontbijt bestaat meestal uit een havermoutpapje die ik de avond van te voren al klaargemaakt heb en ingevoerd in MFP. Doe ik ook op alle andere werkdagen. Dit voorkomt onnodige stress en overeating.

Mijn go to havermoutreceptje: 30-50gr havervlokken, 100gr fijngeraspte courgette, 20gr whey proteïne (smaak naar keuze), 100-150ml water, 2min magnetron en als topping crunchy pindakaas.

7.00 Vertrek naar m’n werk – lees: filehangen!

8.00 Start van de werkdag. Even ook vermelden dat mijn man om 9.00 begint te werken dus hij brengt de meiden naar school.

10.00 Snacktijd! Meestal is dit een stuk fruit

12.30-13.00 Lunchtijd. Maak ik altijd de dag van tevoren al klaar. Mijn lunch varieer van een goedgevuld eiwitrijk slaatje, restje wokgroenten met rijst en kip of een AH soepje met boterhammetje en eiwitrijk beleg.

15.30 Snacktijd! Body&Fit reep, kwark met fruit en/of havermout of maiswafels met kipfilet en komkommer. Hangt af van waar ik die dag zin in heb.

16.30-17.00 Vertrek op het werk en de meiden ophalen bij m’n schoonouders, die hen van school halen.

17.30 Klaarmaken van het avondeten. Op zondag maak ik een ovenschotel die ik maandag enkel nog in de oven hoef te zetten (bespaart enorm veel tijd). Op andere dagen maak ik ook gerechten klaar die maximaal 30 à 40 minuten in beslag nemen.

18.00-19.00 Man komt thuis en ik ga naar de gym terwijl het eten in de oven staat. Man en kids eten op maandag al, ruimen tafel af, meiden in de douche.

19.00 Ik leg alles al klaar voor een nieuwe schooldag (nieuwe kleding, broodtrommeltjes klaarleggen etc). Daarna eet ik mijn eigen avondeten.

20.00 Bedtijd voor m’n jongste meid. Klaarmaken van m’n ontbijt en lunch voor de volgende dag en nog wat huishoudelijke taakjes afwerken.

21.00 Bedtijd voor m’n oudste meid.

21.15 Laatste avondsnack. Bestaat meestal uit een bakje kwark met aardbeien, bosbessen, havermout of Brinta, pindakaas, acaciahoning afgewerkt met koekjeskruiden. Smullen maar!

22.30/23.00 Bedtijd

Liesje

6.15 Opstaan, mezelf gereed maken en mijn kind uit bed trommelen.

6.30 Ontbijt + vitamine capsules. Meestal ontbijt ik met een havermout ontbijtpapje

(Recept: 250 ml sojamelk, 40-50 gr havervlokken, 14 gr vanille whey, 15 gr speltmeel, amandelen 15 gr, 15-20 gr. rozijnen. Amandelen fijngehakt met rozijnen doe ik er pas bij als de rest warm uit de magnetron komt).

Handig om hierbij te vermelden is dat mijn man sport van 7.00 tot 8.00. Zo kan ik in de avond gaan trainen. Hij maakt ook het ontbijt voor mijn kind klaar.

7.30 Kleine naar de opvang brengen en naar mijn werk fietsen (7 km)

8.00 Begin van mijn werkdag

10.45 Fruit snack

12.30 Lunchen (ik prep mijn lunch op  zondag voor mijn 4 werkdagen, dus verschilt per week waar ik zin in heb)

15.00 Tussendoortje (fruit, havermout of rijstwafels met pindakaas/komkommer of kwark)

17.00 Naar huis fietsen (7 km) en de kleine weer ophalen.

17.30-18.00 Avondeten. Degene die als eerst thuis is begint alvast met het eten. Als je een weekplanning maakt, kan je man ook gewoon beginnen aan het eten. Ik zorg dat ik het recept op tijd naar hem heb geappt.

18.30-19.30 Naar de gym en lekker trainen! Mijn man ruimt de tafel af, ruimt alles op en brengt de kleine naar bed.

20.30 Nog een bakje havermout of (magere of volle) kwark of volle yoghurt. Meestal voeg ik hier nog biologische muesli/fruit/rozijnen/pindakaas/100% appelstroop oid aan toe tot ik aan mijn macro’s en kcal kom.

21.30 Klaarzetten eten van volgende dag zodat ik het ’s ochtends enkel nog in mijn tas hoef te doen.

22.00/22.30 Bedtijd

Andere gerelateerde berichten