Een tijdje geleden heb ik een webinar gegeven (web seminar/online presenatie) met de naam Dreams into Plans. Doel van deze webinar was om duidelijk te maken hoe je een bepaalde droom of een bepaald doel werkelijkheid kunt maken. Beide webinars zijn goed bekeken en de interactie via de chat tussendoor was super! Hiervoor wil ik jullie enorm bedanken. Helaas kon niet iedereen aanwezig zijn op de betreffende data en zijn de replay links die naderhand verzonden zijn al verlopen. Daarom heb ik besloten om de grote lijnen van mijn verhaal nog uit te werken in deze blogpost. Voor mensen die wel gekeken hebben, kan dit overigens ook fijn zijn. Kleine opfrisser!
In ieder geval, dreams into plans. Want ook jij hebt vast wel dromen of doelen die je graag waar zou willen maken. Misschien weet je niet waar te beginnen, of misschien ben je al een paar keer begonnen maar kom je steeds weer terug bij je startpunt omdat het niet wil lukken. Hopelijk kan ik je aan het denken gaan zetten over je eigen proces. Wat deed je al goed? En waar kan je het een en ander bij gaan schaven om nu wél successen te gaan behalen?
Om hier achter te komen, gaan we 5 verschillende stappen onder de loep nemen.
- Wat wil je bereiken?
- Welke acties moet je ondernemen om dit te bereiken?
- Ben je bereid om deze acties te ondernemen?
- Ga na of je acties succesvol zijn. Als dit niet het geval is, pas je je plan van aanpak aan.
- KEEP GOING!
Wat wil je bereiken?
Wanneer je aan fitness denkt, denk je al vrij snel aan doelen. Wanneer ik mailtjes krijg van nieuwe klanten, staat er namelijk niet alleen dat ze een verantwoorder voedingspatroon willen en graag starten met krachttraining. Hier komt altijd een omdat achteraan. Omdat ze graag vet willen verbranden, meer spier definitie willen, een gezonde balans willen vinden… vul het verder maar in.
Er is niks mis met het hebben van een doel. Maar helpt jouw doel je daadwerkelijk om gefocust te blijven? Om hier achter te komen, gaan we onderscheid maken tussen prestatiedoelen en een mindset van groei.
Prestatiedoelen
Vaak zullen mensen toch nog als doel hebben dat ze X-aantal kilo willen wegen, Y als vet% willen hebben of eruit willen zien als fitness model Z.
Deze doelen worden ook wel prestatiedoelen genoemd. Je richt je op hetgeen dat je bereikt. Of het gevoel dat je zal hebben wanneer je dit doel bereikt hebt.
Bijvoorbeeld: ik wil graag een sixpack, als ik een sixpack heb, zal ik veel gelukkiger zijn’.
Het probleem met deze doelen is dat ze vaak nog ver verwijderd zijn van waar je nu staat. Met als gevolg dat wanneer je 1 x faalt (en geloof me, ja zal vaak falen), je motivatie verliest. Wanneer je zo extreem gefocust bent op een eindpunt, zal je wanneer je faalt dit eindpunt niet meer zien.
Maar wat is dan een betere insteek?
Mindset van groei
Bij een mindset van groei ligt de focus op het proces van zelfverbetering in plaats van het eindpunt. Je richt je niet op een concreet eindpunt, maar op een geheel proces van bijvoorbeeld vetverbranding, spiergroei of krachtontwikkeling. In plaats van dat je je op de toekomst richt, richt je je op het heden. Op de dingen die je moet doen om uiteindelijk bij jouw eindpunt te komen. Dag in dag uit op je dagelijkse voeding of eerstvolgende training. Het succes? Dat volgt vanzelf!
Ook met een mindset van groei zal je af en toe falen. Maar dan is falen een leermoment. Niet iets wat ervoor zorgt dat je linea recta de handdoek in de ring gooit. Want, wanneer je een mindset van groei hebt, geloof je dat kenmerken en vaardigheden gevormd kunnen worden. Je wordt niet geboren als een lui of ongezond persoon (‘ik kan toch nooit afvallen, ik ben een geboren bourgondiër). Er is altijd ruimte om te leren en te verbeteren.
Welke acties moet je ondernemen om dit te bereiken?
Het is nu hopelijk duidelijk hoe je het beste je doelen kunt afbakenen. Misschien heb je dit inmiddels ook al een beetje gedaan in je hoofd.
Het probleem is dat veel mensen niet in kaart brengen wat ze precies moeten doen om hun doelen te bereiken. En daarom als een kip zonder kop van start gaan en uiteindelijk snel weer de handdoek in de ring gooien.
Aangezien we gaan handelen op basis van een mindset van groei, en ons focussen op het hier en nu, is het belangrijk om te kijken naar acties de je NU al kunt ondernemen! Als in: wanneer je klaar bent met het lezen van deze blogpost. Komen ze:
- Verantwoorde producten in huis halen (wanneer je boodschappen in huis hebt, is de kans kleiner dat je ’s avonds na een lange dag toch besteld, daarbij is het goedkoper!)
- Aan het begin van iedere dag je maaltijden invoeren (dan hoef je gedurende de dag niet meer te puzzelen)
- Mealpreppen (handig als je het drukt hebt, zou je dit weekend al kunnen doen. In de koelkast/vriezer en op het werk/savonds opwarmen)
- Je gymsessies inplannen (zie dit als belangrijke afspraken met jezelf, je gezondheid is immers enorm belangrijk, toch…!)
- Je eerstvolgende training voorbereiden/doornemen (zo hoef je niet te zoeken in de gym, wat kan zorgen voor een zelfverzekerder gevoel).
Allemaal kleine dingetjes die je iedere dag kunt doen en jou uiteindelijk richting je succes kunnen brengen.
Ben je bereid om deze acties te ondernemen?
Wanneer je goed in kaart hebt gebracht wat je dagelijks te doen staat om je doelen te bereiken, is het belangrijk om bij jezelf na te gaan of je er ook daadwerkelijk toe bereid bent om dit allemaal te doen.
Waarschijnlijk zal er nu bij veel mensen al oppoppen ‘iedere dag mijn voeding in de gaten houden, dat kan niet..’ of ‘ik kan mezelf na een werkdag echt niet naar de sportschool slepen…’.
Maar voor je dus al bij deze stap afhaakt, wil ik je een vraag stellen.
Kan je het niet of wil je het niet?
Als je iets daadwerkelijk niet kunt, is het ook echt onmogelijk. Wanneer je geen benen hebt, zal het heel lastig worden om je hamstrings te laten groeien en wanneer je vanwege een blessure je borst niet mag trainen, zal het lastig zijn om je bench press kracht op te bouwen.
Merk je al op hoe overdreven die voorbeelden zijn? Dat is zo omdat er heel erg veel mogelijk is. Het gaat hier vooral om dingen waar je wel degelijk toe in staat bent, maar je kiest (on)bewust om ze niet te doen. Je wilt er geen energie in steken!
Wanneer ik zou zeggen dat ik je iedere week €200 zou geven als je je voeding goed bij hield en je trainingen voltooide, zou je er dan wel toe bereid zijn om de stap te zetten?
Onthoud ook: frustratie ontstaat eerder door dingen die je wel kunt maar niet doet omdat je op safe blijft spelen, dan wanneer je iets écht niet kunt.
Misschien moeten we het eens in een paar andere settings bekijken. We blijven nu namelijk in de fitness context hangen maar misschien heb je allang eens van deze groeikeuzes gemaakt!
- Voelde het comfortabel of veilig toen je een wereldreis besloot te gaan maken?
- Toen je ervoor koos om je baan op te zeggen en werk te zoeken waar je meer plezier in zou beleven?
- Voelde het makkelijk toen je je relatie verbrak omdat je merkte dat er een ander pad voor jou weggelegd was?
- En bleef je binnen je comfortzone toen je de persoon aansprak op wie je eigenlijk al zo lang een oogje had?
Ga na of je acties succesvol zijn. Als dit niet het geval is, pas je je plan van aanpak aan
Je wilt natuurlijk wel weten of je acties vruchten afwerpen. Heeft alles wat je doet wel zin? Boek je progressie of sta je stil? Omtrek, huidplooien, foto’s, gewicht, prestaties in de gym… er zijn genoeg manieren om data te verzamelen! Ik bespreek dit grotendeels in deze blog. Dus als je er meer info over wilt, verwijs ik je daar naartoe.
Enige wat ik nog toe wil voegen is de mentale progressie. Houd bijvoorbeeld een dagboekje bij waarin je iedere week kort opschrijft hoe je je voelt, wat goed ging en wat minder goed ging. Wanneer je na een tijdje terug bladert, zal je misschien merken dat je mentaal óók vooruit gaat. Dat je 2 maanden geleden nog ontzettend opzag tegen een etentje buiten de deur omdat je dan minder controle hebt, terwijl je er nu zonder zorgen van kunt genieten! Binnen de Make Me Stronger coaching komt dit ook voor in de vorm van mailcontact. Het is toch weer even een momentje waar je er even goed voor gaat zitten en je gedachten ordent.
KEEP GOING!
Merk je dat je acties succesvol zijn? Ga door! Want voorheen ben je begonnen maar halverwege toch gestopt. Ik hoop dat je ergens in mijn tekst iets op hebt kunnen pikken dat je ertoe gaat zetten om te stoppen met stoppen. Ik zet het nog één keer op een rijtje:
- We hebben een realistisch doel gesteld waar je dag in dag uit mee bezig kunt zijn. Je verkijkt je niet op een gefixeerd eindpint dat nog ver van je huidige situatie verwijderd is.
- We hebben acties ophesteld waar je direct mee aan de slag kunt. Zie deze acties als kleinere bouwstenen die uiteindelijk zullen leiden tot succes. En heb je eens een teruvgal? Gooi dan niet direct de handdoek in de ring en denk aan het eerstvolgende goede dat je kunt doen. Al is het maar iets kleins!
- We hebben vastgesteld dat je er echt toe bereid bent om in actie te komen. Blijf hier overigens ook realistisch in. Misschien past 5x in de week trainen niet binnen jouw levensstijl maar kan je wel tijd vrij maken voor 2 a 3 keer in de week. Start klein op een manier die aansluit bij jouw leven en bouw alles vanaf daar op.
- Falen is een leermoment! Ik heb je nu geen stappenplan gegeven dat waterdicht is voor fouten. Echt waar, je gaat nog falen! Maar wanneer je die ene donut eet of die workout overslaat… onthoud dan dat je die dag zelf altijd nog dingetjes aan kunt passen en dat je jezelf de dag erop weer op kunt pakken.
Als laatste wil ik nog meegeven dat je nu ook echt iets moet gaan DOEN! Waarschijnlijk begrijp je heel goed wat je nu allemaal gelezen hebt maar het belangrijkste blijft dat je nu ook daadwerkelijk aan de slag gaat met de handvaten die ik je gegeven heb.
Wil je hier graag extra ondersteuning bij? Neem dan snel contact op voor de Make Me Stronger coaching!