DIEET NAAR DE MAAN OF STEL JE JE AAN? De Fixed en Growth Mindset

Facebook
Twitter
LinkedIn

CASUS

Je loopt langs de bakker en een prachtige geglazuurde donut lacht je toe vanachter de vitrine. Voor je het weet loop je de bakker uit met de donut al half in je mond.

Eenmaal thuis voel je je rot. Heb je verdorie dagenlang gewerkt om je netjes aan een bepaald eetpatroon te houden, doe je dit!

Alles voelt als weggegooid werk en je kan nu eigenlijk net zo goed stoppen. Je hebt de wilskracht om je fitte levensstijl vol te houden toch niet, zo zit jij niet in elkaar… dus die avond bestel je een grote pizza en eet een bak Ben & Jerry’s als toetje.

Kwestie you go girl of kwestie you not so heel erg go girl?

 

WELKE MINDSET HEB JIJ?

So Hee Lee maakt in haar boek Eat Lift Thrive onderscheid tussen de ‘fixed mindset’ en de ‘growth mindset’.

Mensen met een fixed mindset gaan uitdagingen uit de weg. Ze hebben een excuus voor ieder klein ding dat niet wil lukken en voor alles wat ze niet lijken te kunnen doen. Simpel gezegd: ze kruipen in de slachtoffer rol. Precies zoals in bovenstaande casus gebeurt: je eet (iets heel erg lekkers) wat niet persé op de planning stond en direct gooi je de handdoek in de ring. Je kan het gewoon niet, en het gaat nooit lukken ook!!!!

Aan de andere kant is er de growth mindset. Iemand met een growth mindset gelooft dat persoonlijke kenmerken, vaardigheden en andere karakteristieken gevormd kunnen worden. Het is niet zo dat je als ‘lui en ongezond persoon’ geboren wordt. Je kan jezelf hierin ontwikkelen. Mensen met een growth mindset blijven zichzelf constant afvragen hoe ze kunnen leren van een mindere situatie en hoe ze alles in het vervolg beter aan kunnen pakken.

 

DE DONUT CASUS MET EEN GROWTH MINDSET

Je gaat de situatie stap voor stap rationeel bekijken en probeert ervan te leren:

Ten eerste heb je gewoon even kunnen genieten van iets heel erg lekkers. Dat hoort erbij en het is onzin om jezelf die dingen te gaan ontzeggen. Zo houd je je fitte levensstijl ook zeker niet vol!

Ten tweede heb je gewoon 200 kcal geconsumeerd. De 200 kcal die je normaal misschien uit een bak kwark met fruit zou halen. Die bak met kwark klinkt in je hoofd misschien beter omdat je het eerder onder de categorie ‘verantwoord’ plaatst dan een donut, maar als je wilt afvallen blijven die 200 kcal gewoon 200 kcal. Niets meer, niets minder.

Voer deze 200 kcal dan ook gewoon in in je food tracker (MyFitnessPal, Lifesum…)! Die exacte ambachtelijke donut met speciale snoepjes versiering zal hoogstwaarschijnlijk niet in de database staan, maar als je op iets als ‘glazed donut’ zoekt, vind je altijd wel een vergelijkbaar exemplaar.

Ten derde pas je de rest van je voeding die dag er gewoon op aan. Omdat een donut (en vrijwel alle andere zoete snacks) vooral uit koolhydraten bestaan, zou je bijvoorbeeld tijdens je avondeten de rijst of aardappelen (koolhydraten) kunnen skippen en wat extra vlees, kip, vis of ei (eiwitten) toe kunnen voegen zodat je alsnog aan je eiwitten budget komt.

 

WACHT… IK HEB AL EEN GROWTH MINDSET!

Het kan goed dat je de growth mindset al hebt, maar niet persé op het gebied van voeding. Misschien kwam je wel als speels broekie binnen bij je opleiding en haalde je in het begin enkel onvoldoendes, maar heb je jezelf aangeleerd hoe je je studeer momenten het beste in kunt plannen om een excellente student te worden. Wie weet ben je ooit met het idee a-muzikaal te zijn begonnen met piano lessen en speel je nu, na vele jaren oefenen, de sterren van de hemel. Allemaal groei!

Dit kan je jezelf ook aanleren met voeding en trainen. Straf jezelf niet af na een misstap gemaakt te hebben, analyseer de situatie en pak jezelf zo snel mogelijk op. De kans dat het nog eens mis gaat is zeker aanwezig, maar geloof mij maar… je blijft hier constant van leren!

Bron:

Lee, S. (2017). Eat, Lift, Thrive. Human Kinetics.

Andere gerelateerde berichten