Cheat Meals… do of don’t?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Cheat meals. Een term die je wellicht bekend in de oren klinkt. Veel mensen krijgen van hun coach iedere week 1 dag de mogelijkheid om een cheat meal te nuttigen (soms mogen ze van deze dag zelfs een hele cheat day maken, maar voor nu houd ik het voor het gemak op een enkele maaltijd). Dit dan vaak in de vorm van pizza, friet, frikadellen, kapsalon en een flinke bak ijs als toetje.

Cheat meals worden in dat geval ook wel gezien als een refeed. Men zet over het algemeen een refeed in om de energie inname tijdelijk significant te verhogen. Dit met als doel om het totale energieverbruik gedurende de hele dag te versnellen. Iets wat op zijn beurt weer voordelig zou kunnen zijn voor je afvalproces.

Dit is niet het geval

Wanneer je dagen lang gecontroleerd gewerkt hebt aan een negatieve energiebalans en dan op 1 dag het aantal kcal van 2 dagen in 1 maaltijd gaat stoppen (lichtelijk overdreven maar geloof me… je komt in de buurt), is die balans natuurlijk niet negatief meer. In die ene dag zou je dus weken aan werk zo van tafel kunnen vegen.

Ja, je metabolisme stijgt wanneer je meer eet, maar zodra jij weer minder gaat eten, daalt je metabolisme meteen weer. Hetzelfde geldt voor het feit dat je leptine levels verhoogd zou worden (hormoon dat je energiebalans en eetlust reguleert), ook deze stijging is enkel tijdelijk.

Een refeed zou wel nuttig kunnen zijn wanneer je in een te hardnekkig energietekort hebt gezeten, en dit tekort alleen wilt verkleinen.

Wat ik wél aanraad

Je kent me onderhand en weet dat ik jou never nooit niet wil laten leven zonder een vette hap op zijn tijd. Maar om hiervoor een speciale cheat meal of cheat day in het leven te roepen? Nah… nergens voor nodig. Daar hebben we macro’s voor!

Zelf eet ik doordeweeks vooral verantwoorde en voedzame maaltijden die exact binnen mijn budget passen, maar plan in het weekend 1 maaltijd in waarbij ik iets minder strikt hoef te zijn. Zo heb ik voor vanavond burgers met friet besteld, maar zorg dat ik hier wel op voorbereid ben. Ik heb hiervoor 800 tot 1000 kcal opgespaard en in myfitnesspal soortgelijke producten opgezocht waarmee ik mijn eten van straks ongeveer kan vergelijken.

Is dit dan een refeed? Nee, want ik probeer mijn dagelijkse budget zo goed mogelijk aan te houden. Wel is het een soort ‘mental break’ die af en toe gewoon enorm fijn kan zijn. Zolang hij, nogmaals, gecontroleerd is.

Ik denk dat die ‘mental break’ ook exact de reden is waarom veel mensen voor die cheat meals of cheat days kiezen. Niet vanwege hun metabolisme dus, maar simpelweg omdat ze anders gek worden van hun dieet. Zo’n mental break bestaat – zoals bij mij – dan niet uit een ingeplande net wat lossere maaltijd, maar uit een totally out of control vreet festijn.
Naar mijn mening is een dieet dat jou stimuleert  jezelf iedere week zo te gedragen, niet het juiste. Doorgaans zijn dit de diëten waarbij je dag in dag uit hetzelfde moet eten. Wat dus absoluut geen normale levensstijl te noemen is.

Ik hoop dat jij die juiste levensstijl wel aan het vinden bent, en nooit onnodig door hoeft te slaan! Is dit wel het geval? Laat het me dan weten.

Andere gerelateerde berichten